piątek, 5 października 2012

Odzyskane pieczywo

Po tygodniu odpoczynku Milczący powraca z przytupem. Zdarza się tak, że zostaje wam kawałek wczorajszego chleba? Milczącemu się zdarza. Rzadko bo rzadko ale się zdarza. Dziś poznacie świetny, prosty przepis jak czerstwe pieczywo przygotować by było miękkie i nadawało się do jedzenia.

Potrzebować będziemy:
4 kromki czerstwego pieczywa
1 jajko
3-5 łyżek mleka
cukier
cynamon
sól

Pierwsze co należy zrobić to ogarnąć na blacie w kuchni i wziąć miseczkę do której można wbić jedno jajko.  Do ręki bierzemy widelec i roztrzepujemy nasze jajko, dodajemy szczyptę soli oraz mleko, mieszamy. W tak przygotowanej masie/zalewie maczamy nasz chleb. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy masło i zaczynamy smażyć. Wcześniej jednak każdą kromkę chleba posypujemy cukrem i cynamonem. Smażymy z obu stron do uzyskania pięknego kolorytu jak na zdjęciu poniżej.



Chlebek jest idealny zarówno na niedzielne śniadanie jak i podwieczorek. Smacznego.

3 komentarze:

  1. Zdarza się, a to fajny sposób by go wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię pieczywo z 'odzysku' :)

    przy okazji zapraszam do mojej pierwszej akcji :)
    Więcej na blogu
    zielonakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń