środa, 5 września 2012

Rozmemłane jaja

W dniu dzisiejszym nie będziemy się cofać do tyłu a nadal przeć do przodu z naszą nauką gotowania. Milczący przedstawi coś nieco trudniejszego niż ostatnio jednak nadal wy głąby kulinarne powinniście dać radę.
Z produktów spożywczych potrzebne nam będą:
-jajka (ilość zależna od apetytu, Milczący proponuje 4 jaja na jedną osobę)
-masło (nie całe także proszę nie panikować)
-sól
-pieprz
-szczypiorek

W kuchni przygotować należy także: 
-kuchenkę
-patelnię
oraz zimny okład w przypadku ewentualnego poparzenia

Wszystko gotowe? No to zaczynamy.
Na początku szykujemy szczypiorek by później nie mieć problemów. Szczypiorek kroimy drobno, co by nam podczas jedzenia nic między zęby nie wchodziło. Następnie rozgrzewamy patelnię* i rzucamy na nią kawałek masła, najlepiej tyle by po rozpuszczeniu patelnia była cała w tłuszczu. Zaczynamy wbijać jaja, ewentualne kawałki skorupek wyjmujemy co by nam z kolei nic nie chrzęściło podczas konsumpcji i zaczynamy "memłanie". Po pierwszym mieszaniu dodajemy sól i pieprz. Tylko ostrożnie z ich ilością lepiej jest zawsze doprawić danie później na talerzu niż jeść przesolone czy spieprzone. Co chwilę mieszamy jajka by uzyskać odpowiednią dla nas konsystencję, jedni wolą lekko lejącą inni twardą jak kamień wybór należy do was. Przerzucamy jajka na talerzyk, posypujemy szczypiorkiem.


Voil'a w ten oto sposób przygotowaliśmy rozmemłane jajka popularnie nazywane jajecznicą.
Smacznego.

*
Pewnie wielu się zastanawia jak mają sprawdzić czy patelnia jest już rozgrzana, otóż wystarczy kilka kropel wody, jeżeli po wylaniu ich na patelnie nikną w oczach patelnie uznajemy za rozgrzaną, jeżeli woda skacze po patelce znaczy, że ta jest rozgrzana bardzo dobrze i zaraz zacznie dymić, jeżeli krople się po patelce rozlewają musimy jeszcze czekać. 

2 komentarze:

  1. Eeee, prawdziwe twardkie chłopy sprawdzajo patelnie zwyczajnie, ręko! Musisz się, Panie, jeszcze wiele nauczyć!
    pozdrawiajo - Krycha i Zdzichu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze tego by brakowało, by moi czytelnicy parzyli ręce.

      Usuń